De schoonmaak

It's a dirty job but someone's got to do it!

Haal die rubberen schoonmaakhandschoenen maar tevoorschijn! Want de meeste schoonmaakklussen doe je zelf. En waar moeten die volle vuilniszakken eigenlijk naartoe? We leggen het je hier allemaal uit.

Je eigen woonruimte schoonmaken

Je eigen woonruimte maak je zelf schoon. We controleren niet of je dat doet natuurlijk. We controleren wél of je je woning netjes achterlaat als je verhuist.

Gemeenschappelijke ruimtes schoonmaken

In de woongroep of het studentenhuis maken jullie zelf de gedeelde ruimtes schoon, zoals de keuken, woonkamer, badkamer en de tuin. Hier maken jullie zelf afspraken over. Of je nu een eerlijk schoonmaakschema maakt of afspreekt dat de nieuwste bewoner alles doet: it’s up to you!

Schoonmaken in je studentenhuis

Algemene ruimtes schoonmaken

In flatgebouwen maken wij de algemene ruimtes schoon, zoals de gangen, entrees en de lift. Jij hoeft er alleen voor te zorgen je geen spullen en afval in de ruimtes zet. Makkelijk!

Ramen wassen

De ramen van jouw kamer of studio was je zelf, van binnen en van buiten. Behalve als je er vanwege de hoogte zelf niet bij kunt natuurlijk. Woon je in een woongroep, dan wassen jullie ook samen alle ramen waar jullie zelf bij kunnen.

Wij wassen de ramen waar je zelf dus niet bij kunt. En we wassen de ramen van de algemene ruimtes van flatgebouwen, bijvoorbeeld op de galerij.

Afval

Containers bij studentenhuizen

Bij sommige studentenhuizen staan containers in de tuin. In de grijze container kun je je afval kwijt, in de groene etensresten en groen afval. Jullie zorgen er zelf voor dat je de containers op tijd aan de straat zet, zodat ze geleegd kunnen worden.

Zoek op wanneer jullie container wordt geleegd.

Flatgebouwen

Elk flatgebouw is anders, maar meestal kun je op de volgende plekken je afval kwijt:

  • Afvalzakken: in een ondergrondse container vlakbij de ingang. Je maakt deze open met je Eindhoven-pas.
  • Papier: in veel gebouwen zit een speciale ‘papier-brievenbus’. Bij andere gebouwen staat een grote container voor papier en karton.

 

Schoonmaken in je studentenhuis

Ander afval

  • Groot afval: met je Eindhoven-pas kun je je groot afval gratis naar de milieustraat brengen.
  • Voor plastic en glas staan vaak speciale containers bij winkelcentra.