Logo Vestide - Wonen voor studenten
Vind hier je kamer

NL

/

EN

Vocht en schimmel

Het is ongewenst in je woning, maar ook nog eens erg ongezond. Vocht en schimmel. Is jouw woning te vochtig? Dan heb je een grotere kans op schimmelvorming. Wat kun je hieraan doen?

HOE ONTSTAAN VOCHT EN SCHIMMEL PROBLEMEN?

De groei van schimmel komt altijd door een te hoge vochtigheid in huis. Merk je dat de lucht binnen benauwd of drukkend aanvoelt? Of staat er condens op de ramen? Let daar goed op, dit wijst er namelijk op dat de lucht binnen te vochtig is.

Ook jij hebt dagelijks vocht in huis. Dat is normaal. Denk aan dagelijkse bezigheden als bijvoorbeeld douchen, koken en wassen. Het wordt een probleem als het vocht in huis niet weg kan. Door teveel vocht kan schimmel ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je je woning goed ventileert. Door ventilatie ververs je de lucht in huis. Vocht gaat dan naar buiten en drogere lucht komt weer naar binnen.

Heb je last van vocht en schimmel in huis? Het niet goed ventileren is hier vaak een oorzaak van. Dit kun je dan ook zelf oplossen. Hoe? Dat lees je bij de tips die we je straks geven. Als het zelf ventileren niet helpt kan het probleem ook bouwkundig of installatietechnisch van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan lekkage of mechanische ventilatie die niet werkt. Het kan ook een combinatie van beide zijn. In dat geval is alleen ventileren onvoldoende. Vermoed je dat er meer aan de hand is waardoor schimmel blijft terugkomen? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we naar een oplossing.

GA DE STRIJD AAN MET SCHIMMEL

Wat de oorzaak van schimmel ook is, in alle gevallen doe je er goed aan om deze grondig aan te pakken. Schimmel gaat niet vanzelf weg. Een goede schoonmaak is daarom (helaas) nodig. Doe dit direct zodra de schimmel zichtbaar wordt. Hoe langer je namelijk wacht, hoe moeilijker het is om schimmel weg te halen.

Voor het verwijderen van schimmel kun je de volgende stappen volgen:

 1. Warm water waar je soda aan toevoegt doet wonderen.

 2. Maak met dit mengsel de schimmel nat en verwijder het daarna.

 3. Je kunt ook een kant-en-klaar schoonmaakmiddel tegen schimmel gebruiken. Deze zijn op verschillende plekken te koop.

 4. Gebruik bij het verwijderen van schimmel eventueel handschoenen en een mondkapje voor je eigen veiligheid.

 5. Verwijder het in ieder geval nooit droog met een doek of borstel. Ten eerste omdat dit niet werkt en ten tweede omdat je hiermee de schimmel in de lucht verspreidt dat je vervolgens inademt. Dat is slecht voor je gezondheid en kan benauwdheid, hoesten en/of allergische reacties tot gevolg hebben.

TIPS OM VOCHT EN SCHIMMEL TE VOORKOMEN

Een juiste balans tussen vocht, warmte en ventilatie zijn erg belangrijk om problemen met vocht en schimmel te voorkomen. Erg zuinig zijn met verwarmen en onvoldoende ventileren zijn in ieder geval geen goed idee. Wat we wel aanraden, lees je hieronder.

VENTILEER GOED

 • Zo kan vochtige lucht naar buiten en drogere buitenlucht naar binnen. Op deze manier blijft er niet teveel vocht in huis hangen.

 • Wist je dat een droog huis sneller opwarmt? En het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Zet ventilatieroosters daarom altijd open.

 • Houd je ventilatieroosters goed schoon.

 • Zijn er geen ventilatieroosters in je woning? Zet dan regelmatig een raam open.

 • Heb je mechanische ventilatie? Zet de knop standaard op 2. Tijdens het koken of douchen zet je deze op stand 3.

VERWARM JE WONING GELIJKMATIG

 • Laat je woning nooit kouder worden dan 15 graden. In een té koude woning kan vocht namelijk niet goed weg. Dat geldt natuurlijk ook voor de nacht en als je zelf niet thuis bent.

 • Bekijk de tabel hieronder voor de minimale en gewenste temperatuur per ruimte in huis.

WIJS STOOM IN DE BADKAMER NAAR BUITEN

 • Houd de badkamerdeur dicht als je gaat douchen of in bad gaat.

 • Zet de mechanische ventilatie tijdens het douchen op de hoogste stand. Laat deze na het douchen nog zeker 20 minuten aan staan.

 • Maak na het douchen of badderen de muren en vloer droog met een wisser, zodat veel vocht al wegtrekt.

 • Houd de badkamerdeur na het douchen of badderen nog 15 minuten dicht. Zet daarna je badkamerraam of -deur open.

HOUD WATERDAMP IN BEDWANG TIJDENS HET KOKEN

 • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan en/of zet een raam open.

 • Kook zoveel mogelijk met de deksel op de pannen. Er komt dan minder waterdamp vrij. Dit scheelt ook nog eens energie, en dus geld, omdat de inhoud sneller opwarmt.

 • Zet tijdens het koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand.

WASSEN EN DROGEN

 • Laat de was zoveel mogelijk buiten drogen als je deze mogelijkheid hebt. Hang je de was binnen op, zet dan een raam open. Nog beter is het om twee ramen tegen elkaar open te zetten. Dan kan het vocht makkelijker naar buiten.

 • Hang de was niet te nat op. Centrifugeer deze goed. De meeste wasmachines hebben hier een programma voor.

HULP NODIG?

Heb je alles al geprobeerd en helpen deze tips niet om vocht en schimmel uit je woning te houden? Misschien is er dan meer aan de hand. Neem contact met ons op, dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen om vocht en schimmel tegen te gaan.

 

Logo Vestide

Over ons

Openingstijden

Woonwinkel: werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Telefonisch: werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Bij spoed 24/7 bereikbaar.