Samenwonen

Let’s live together & share the fun!

Gezellig, samenwonen met je lief of met een vriend of vriendin! En het scheelt ook weer in de kosten. Wel maken we er samen afspraken over.

Wanneer mag je samenwonen?

Dit zijn de voorwaarden:

  • De woonruimte heeft minimaal één aparte slaapkamer. Wij geven in de advertenties aan met hoeveel personen je ergens mag wonen;
  • Je studeert allebei en minstens één van jullie doet dat in Eindhoven, of je bent getrouwd.

Samen woonruimte zoeken

Jullie schrijven je allebei zelf in bij Vestide. Daarna koppel je jullie inschrijvingen aan elkaar, zodat je kunt reageren op woonruimte voor 2 personen. Dit doe je door in te loggen en vervolgens naar "Mijn inschrijving" te gaan. Daarna klik je op "verander dit" en vul je het e-mailadres in van de persoon waarmee je wilt gaan samenwonen. Let op dat je het mailadres gebruikt waarmee hij/zij staat ingeschreven bij Vestide. We tellen jullie inschrijftijd niet bij elkaar op. Natuurlijk telt de langste inschrijftijd. Een maar: alleen als diegene in Eindhoven studeert.

Ok, ik schrijf me meteen in!

Heb je je bedacht en wil je toch niet samenwonen? Dan koppel je jullie inschrijving gewoon weer los. Jullie behouden allebei je eigen inschrijftijd. En je kunt jouw inschrijving weer aan die van iemand anders koppelen.

Samenwonen bij Vestide

Later erbij komen wonen

Dat mag! Als je in een tweepersoonswoonruimte woont en als je allebei studeert. Vraag ons wel eerst toestemming via het Aanvraagformulier inwonen.

Hoe zit het met rechten en plichten bij samenwonen?

Er zit nog een juridisch stukje vast aan het samenwonen. Niets vervelends, wel belangrijk om te weten. 

Er zijn 3 'soorten' bewoners:

  1. Hoofdhuurder: dit is de huurder met wie wij het contract hebben getekend. Als hoofdhuurder ben jij verantwoordelijk voor de woonruimte, voor het betalen van de huur enzovoorts.
  2. Medehuurder: de medehuurder is eigenlijk hetzelfde als een hoofdhuurder. Je bent samen verantwoordelijk voor de woonruimte en voor het betalen van de huur.
  3. Inwoner: als inwoner ben je niet verantwoordelijk voor de woonruimte, maar je hebt er ook geen recht op. Als de hoofdhuurder verhuist, moet jij ook verhuizen.

Ok, dus er is altijd een hoofdhuurder. En als je samenwoont, is er ook een medehuurder óf een inwoner. Als medehuurder heb je dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder, als inwoner niet. 

Je kunt op 2 manieren medehuurder worden:

  1. Als je tegelijk in de woning gaat wonen. Let op, je moet dan wel allebei in Eindhoven studeren, samen het huurcontract tekenen en akkoord van ons hebben;
  2. Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat (gefeliciteerd!). Meld dit wel even bij ons.

Klopt dit voor jou? Dan ben je medehuurder. Zo niet, maar je studeert wel en gaat samenwonen? Dan word je inwoner.