Logo Vestide - Wonen voor studenten
Vind hier je kamer

NL

/

EN

Zorgen om stijgende energieprijzen

De energierekening is flink hoger geworden door de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Dit merken veel bewoners in hun portemonnee en zij maken zich hier zorgen over. Misschien jij als student ook. Helaas kunnen wij deze prijzen niet verlagen. Maar we ondersteunen en adviseren waar we kunnen. Op deze pagina lees je meer over energie, kosten, energiebesparing, maatregelen en waar je terecht kunt voor (financiële) hulp.

Voorschot energie op servicekostenrekening 

Woonbedrijf kon in 2022 nog gebruikmaken van voordelige energieprijzen door een vast contract. De stijgende energieprijzen hebben daarom geen invloed op je servicekostenafrekening voor 2022. In 2023 zijn de energieprijzen gestegen. Dat betekent dat ook het maandelijkse voorschot per 1 februari 2023 omhoog is gegaan. Hierover kreeg je een brief met daarin het nieuwe voorschot. De nieuwe tarieven zitten in de buurt van de tarieven van het prijsplafond.  

Kun je door de hoge energieprijzen je huur niet meer betalen? 

Neem dan contact met ons op. Heb je er alles aan gedaan om zelf je energieverbruik te verminderen? Dan kunnen we je voorschotbedrag verlagen. Maar niet lager dan het eerder was. In ieder geval tot duidelijk is wanneer de minister bijspringt. Let op: je betaalt uiteindelijk wel je werkelijke verbruik. Daarom willen je voorschot niet te laag vaststellen. We helpen je graag bij dit vraagstuk!  
Het verlagen van je voorschot is helaas geen oplossing voor de lange termijn. Je kunt bij je gemeente of andere instanties vragen wat zij kunnen betekenen. Lees verderop meer.  
Ook WIJeindhoven kan misschien hulp bieden bij financiële problemen. Kijk voor meer info op www.wijeindhoven.nl of bel 040 238 89 98. 

Internationale studenten 

Voor internationale studenten gelden dezelfde richtlijnen rondom energie(prijzen) als voor de Nederlandse studenten. Alleen voor uitwisselingsstudenten, die voor een korte tijd hier verblijven, gelden deze niet. 
De energieprijzen beïnvloeden de ‘all in-prijs' voor uitwisselingsstudenten niet. Die prijs is immers “fixed”. Zij krijgen daarom ook geen compensatie.  

Energiecompensatie in 2022 

In 2022 kregen bewoners een energiecompensatie van €190 in november én december. Maar dit gold niet voor studenten!  

Inmiddels heeft de minister besloten alsnog studenten een energiecompensatie te geven. Het is alleen nog niet duidelijk of dat bedrag hetzelfde is voor studenten in zelfstandige studentenwoningen en onzelfstandige kamers. Ook staat nog niet vast hoe en wanneer dit bedrag uitgekeerd wordt. 

Energieplafond 

De energiecompensatie is er dit jaar níet meer, omdat er nu een prijsplafond geldt. Hier lees je daar alles over. 

Energietoeslag 2023 

Ook in 2023 komt er weer een energietoeslag. Maar hoeveel dit is, onder welke voorwaarden studenten ervoor in aanmerking komen en hoe deze bedragen worden uitbetaald of verrekend, is nog niet bekend. We hopen dat de minister hier uiterlijk februari 23 duidelijkheid over geeft. We laten het hier weten zodra het bekend is. 

Duurzame maatregelen zorgen voor minder energieverbruik 

Een lager energieverbruik is nu belangrijker dan ooit. Wij verduurzamen onze woningen met een laag energielabel, dus die veel energie verbruiken. We voerden de afgelopen tijd bij veel woningen al maatregelen door, zoals isoleren. Met samenwerkingspartners renoveren we de komende jaren nog vele woningen. Maar dit kunnen we helaas niet in één keer doen. Dat heeft tijd nodig. 

De goedkoopste energie is energie die je niet gebruikt 

Denk hieraan en kijk thuis waar je nog kan besparen om minder energie te verbruiken. Denk aan het lager zetten van de verwarming of korter douchen. Dit zijn misschien open deuren, maar dit bespaart wel de meeste energie. Of vraag bij je gemeente naar de (financiële) mogelijkheden rondom energiebesparing, zoals energieboxen. Hieronder een lijstje met de bij ons bekende acties of tips van de gemeente Eindhoven:  
 
- Tips om als huurder energie te besparen 
- Gratis energieadvies en een doos met energiebesparende producten t.w.v. €168 
- Besparen op je zorgkosten met een collectieve zorgverzekering 
- De Eindhovense Klusbus voert gratis kleine energiebesparende maatregelen uit bij mensen thuis  

We adviseren je om je gas, cv-ketel of boiler niet af te sluiten of uit te zetten 

Sommige bewoners doen dit doen om kosten te besparen. Maar zonder gas (dus verwarming) kan je woning vochtig worden. Daardoor is er kans op schimmel en huisstofmijt. In de winter kunnen ook de leidingen bevriezen en scheuren. Dan ben je nog verder van huis. We raden je dus aan om je verwarming aan te houden, op minimaal 12 graden. Draai in de winter de knoppen van de verwarming niet helemaal dicht. Zet ze op de anti-vriesstand of op stand 1.  

Zet je boiler niet uit, want dan kan er legionella in het water groeien 

Van deze bacterie kun je flink ziek worden. Dat gebeurt als je nevel of druppeltjes water met legionella inademt. Legionella groeit in water tussen de 20 en 50 graden. We adviseren om je boiler op 60 graden of hoger te verwarmen en houden. Heb je de boiler toch lang uitgezet en wil je die weer aanzetten? Laat dan de leidingen flink doorspoelen en warm de boiler goed op.

Logo Vestide

Over ons

Openingstijden

Woonwinkel: werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Telefonisch: werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Bij spoed 24/7 bereikbaar.