Veelgestelde vragen
Heb je een blauwe tag? Neem dan zelf contact op met Mastermate via +31 40 290 26 00.
Heb je een groene of rode tag? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31 40 297 93 80 of stuur een WhatsApp bericht naar +31 6 13 59 73 26.
Neem dan telefonisch contact met ons op via +31 40 297 93 80 of stuur een WhatsApp bericht naar +31 6 13 59 73 26.
De voltijdstudie die je volgt of gaat volgen moet bij het RIO, CREBO of NVAO geregistreerd zijn, aangemerkt als “bekostigd onderwijs”. Als je alleen een cursus volgt, je werkgever de opleiding betaalt of als er sprake is van particulier onderwijs dan kan je niet bij ons huren.
Alleen voltijd studenten kunnen bij ons huren. Ben je een mbo-student en volg je een BOL-opleiding? Dan kun je bij ons een kamer huren.
De hoofdhuurder moet een voltijd studie in Eindhoven volgen en de langste inschrijftijd hebben bij het reageren op een woning. Je kan wel samen met iemand die voltijd in Eindhoven studeert gaan wonen. Jij wordt dan inwoner, omdat je geen voltijd studie volgt in Eindhoven. Gaat de hoofdhuurder uit de woning, omdat diegene is gestopt met studeren of afgestudeerd? Dan moet jij ook per dezelfde datum uit de woning.
Ben je een PhD-student vóórdat je contract start? Dan mag je niet bij ons wonen, behalve in de wooncommunity Haven op de TU/e campus aan de Blauwe Loper.
Woon je al bij ons en word je PhD-student? Dan mag je blijven wonen.
De universiteit waar je studeert is verantwoordelijk voor het maken van een account voor jou en je te koppelen aan een beschikbare woning van ons. Net als een reguliere student vragen we een bewijs van inschrijving. Zodra dat is goedgekeurd ontvang je het huurcontract en andere belangrijke informatie.
Je kan alleen een woning huren bij Vestide als je voltijd studeert aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding in Eindhoven. Als je klaar bent met je studie, zeg je je huur op.
VRAGEN OVER DE CONTROLE OF JE (NOG) STUDEERT
We controleren 1 keer per jaar of je nog studeert. Je toont dit aan met een inschrijfbewijs van een mbo-, hbo-, of wo-opleiding van het lopende studiejaar.
We vragen een inschrijfbewijs van het lopende studiejaar bij je op. Hiermee toon je aan dat je studeert. Dat kan op twee manieren:
Stuur ons een geldig “Bewijs van inschrijving” van je onderwijsinstelling.
Stuur ons een geldig printscreen van Studielink* met status ingeschreven waarop duidelijk de volgende gegevens zichtbaar zijn:
Je naam
Geboortedatum
Naam en begindatum van de studie
Akkoord van onderwijsinstelling
Datum wanneer je de printscreen hebt gemaakt
Deze documenten kun je veelal op de Mijnomgeving of via de studentenadministratie van je onderwijsinstelling opvragen.
*Let op: alleen mogelijk tussen mei en september als een origineel bewijs van inschrijving nog niet is uitgegeven.
Jaarlijks sturen we al onze bewoners een bericht met de vraag om een inschrijfbewijs aan te leveren.
Zeg je huur op via deze website. Je mag nog 3 maanden bij ons blijven wonen. Voor elk vol jaar dat je bij ons hebt gewoond mag je daar 1 maand bij optellen. Let op: Het maximum is 6 maanden totaal.
Als PHD student lever je jaarlijks een bewijs van inschrijving van jouw onderwijsinstelling aan. Deze kun je opvragen bij de HR-afdeling van jouw onderwijsinstelling. Deze moet recent zijn. Hieruit moet blijken dat je dit schooljaar verbonden bent als PHD student.
In dit geval moet je je huur opzeggen ten gunste van en vraag je direct inwoning aan. Jullie mogen beiden in de woning blijven wonen zolang de ander voltijd studeert.
Om dit te regelen log je in op deze website bij Mijn Vestide. Heb je nog geen Vestide bewoners account aangemaakt, dan kun je dit direct doen.
Kies nu voor “verandering doorgeven”.
Klik op “toestemming vragen om verandering door te geven”.
Klik op “iemand van de huurovereenkomst afhalen”.
Dit formulier vul je in. Bij het adres vul je jouw huidige adres in.
In het veldje toelichting vul je in “ik studeer niet meer en word inwoner”.
VRAGEN OVER STOPPEN MET EEN STUDIE
Neem contact met ons op via het contactformulier.
Geen probleem. Geef aan dat je bent afgestudeerd, en dat je vriend(in) nog wel studeert in Mijn Vestide - contract wijzigen. Als jij hoofdhuurder was dan wordt je nu inwoner en je partner wordt dan hoofdhuurder. Je mag in een studenten appartement blijven wonen zolang één van de twee nog studeert. Let op: als je partner afstudeert dan moeten jullie beide de woning verlaten.
Je kunt hier een nieuwe huuropzegging doen.. Houd wel rekening met de minimale opzegtermijn van één maand.
VRAGEN OVER WOONRUIMTEN EN WACHTTIJDEN
Studentenkamer
Je hebt een eigen kamer en deelt meestal de keuken, badkamer en het toilet met één of meer huisgenoten. Sommige kamers hebben een eigen badkamer en toilet.
Studio
Eén ruimte voor jou alleen. Je hebt een eigen keuken, badkamer en toilet.
Appartement
Je hebt een woning met 2 of 3 kamers die je deelt met een huisgenoot (partner, vriend(in).
Voor al deze type woningen geldt dat je voltijd moet studeren aan een mbo-, hbo-, of wo-onderwijsinstelling in Eindhoven.
De gemiddelde wachttijd op dit moment is 4 jaar voor een kamer, 5 jaar voor een studio en 6 jaar voor een appartement. Schrijf je dus op tijd in! Dat kan al vanaf 15 jaar.
Schrijf je zo vroeg mogelijk in, hoe langer je ingeschreven staat, hoe hoger je op de wachtlijst komt te staan.
Wees niet te kritisch, hoe meer eisen en wensen je hebt, hoe langer het duurt.
Zoek buiten de zomerperiode om, dan is het rustiger.
VRAGEN OVER DOORVERHUIZEN EN SAMENWONEN
Je kan niet doorverhuizen naar een andere kamer binnen het huis omdat elke vrijkomende kamer geadverteerd wordt op onze site. Studentenhuizen met coöptatierecht mogen dit wel. LET OP! Je inschrijftijd bij Vestide vervalt als je verhuist naar een andere kamer in het huis. Het gaat om de volgende adressen:
Aalsterweg 169 a-f
Aalsterweg 171 a-h
Boschdijk 412 a-k
Floralaan Oost 164 a-k
Fuutlaan 47 a-h
Fuutlaan 49 a-g
Gagelstraat 99
Genneperweg 34 a-k
J. Luikenstraat 26 a-k
Kettingstraat 1 a-k
Kettingstraat 19 a-g
Leenderweg 177
Nassaustraat 1 a-m
Nassaustraat 3 a-m
Rodenbachlaan 13 a-k
Roeklaan 10 a-g
S.v.Wurtemberglaan 20 a-g
Van Meursstraat 1
Willem van Hornestraat 24
Mijn huis staat boven in de lijst. Hoe geef ik aan dat ik wil doorverhuizen?
Zodra een kamer wordt opgezegd sturen wij de huisoudste een mail dat de kamer per bepaalde kamer vrijkomt en dat wij middels een mutatielijst informatie willen wie naar welke kamer door verhuisd. Wij vragen iedereen weer om een nieuwe bewijs van inschrijving. Zorg dus ten alle tijden dat je je documenten op orde hebt, zodat het proces snel verloopt.
Als je al bij ons woont kan je verhuizen naar een andere kamer, studio of appartement. Je moet wel opnieuw inschrijftijd opbouwen en zelf reageren op een woning. Je raakt namelijk je inschrijftijd kwijt als je een huurcontract bij ons tekent.
Samenwonen op kamers
In onze studentenkamers en studio’s kan je niet samenwonen. In de tweepersoonskamers kun je wel samenwonen.
Samenwonen in studio’s
Voor studio’s geldt een maximum bewonersaantal van één. In een studio kan je dus niet samenwonen.
Samenwonen in appartementen
In onze tweepersoons-appartementen mag je samenwonen. Hiervoor moet je wel eerst je inschrijvingen aan elkaar koppelen, voordat je op een woning voor 2 personen reageert.
Dit zijn de voorwaarden om samen te kunnen wonen
Hoofdhuurder: heeft de langste inschrijftijd en doet een voltijd studie in Eindhoven.
Medehuurder: volgt ook een voltijd studie in Eindhoven.
Inwoner: volgt een voltijd studie in Nederland.
VRAGEN OVER GEMEUBILEERDE WONINGEN
De opdracht tot het overmaken van de aanbetaling wordt binnen 2 weken na je laatste huurdag gegeven. Dit geldt alleen als het restitutieborgformulier is ingevuld en teruggemaild. We hebben namelijk een bankrekening nodig om de borg terug te storten.
Dat is niet mogelijk. Neem hierover contact op met je onderwijsinstelling. Wij mogen zonder toestemming van de onderwijsinstelling het contract niet verlengen.
Dat is toegestaan, maar houdt er rekening mee dat de kamer precies in dezelfde staat moet worden gebracht, zoals je hebt gekregen. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de opslag om de spullen op te slaan.
Voor klein inventaris (bijv. lampjes, servies, pannen, etc.) kun je contact opnemen met de studentvrijwilliger via de Facebook-pagina. Je vindt de contactgegevens op het formulier met alle informatie over het ophalen van je sleutels.
Voor groot inventaris (bijv. meubels, stoffering) neem je contact met ons op.
Je kunt gemakkelijk en snel online een reparatie aanvragen.
Bel dan Mastermate op (+31)40 290 26 00. Dan helpen zij je de app te activeren.
Bel ons dan op +31 40 297 93 80.
Huuropzeggingen
Nee, de einddatum ligt vast. Neem contact op met de onderwijsinstelling. Mogelijk kunnen zij nog iets voor je betekenen of reageer op reguliere kamers. Let op: gemiddelde inschrijftijd hiervoor is 4 jaar.
Nee, dat is niet mogelijk. Zorg dat je bij de inspectie aanwezig bent, anders worden er kosten in rekening gebracht als de kamer niet aan de voorwaarden voldoet.
Het volgende kun je doen:
Doneren aan Stichting Solidair (je ontvangt apart informatie hierover)
Meenemen
Publiceren
Na het boeken mailen wij je zo snel mogelijk de huurovereenkomst. Soms duurt dat wat langer, maar uiterlijk 3 dagen voordat de huurovereenkomst start ontvang je van ons de huurovereenkomst.
Het systeem gaat de (mislukte) betaling verwerken. Dit kan ongeveer 24uur duren. Tijdens de verwerking kan de woning niet door anderen worden geboekt. Zodra de betaling is verwerkt en blijkt dat er geen betaling is ontvangen dan is de woning weer zichtbaar op de website. Dan kunnen ze de woning opnieuw boeken. Oorzaken van mislukte betaling:
Te weinig saldo
Limiet is overschreven
Het is niet binnen de bepaalde tijd betaald
Het is met een ander soort betaling gedaan dan creditcard of PayPal.
Ja, dat kan. Eén maandhuur wordt in rekening gebracht. Stuur ons een mail dat je de huur wilt annuleren.
Dat hangt af wat je hebt afgesproken met je onderwijsinstelling, zoals wat je kan betalen voor de huurprijs. Op basis daarvan wordt je account aangemaakt en zie je alleen de kamers aan de hand van je doorgegeven afspraken.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is een persoonlijk account dat specifiek is gekoppeld aan de betreffende student. Hierdoor is het niet overdraagbaar.
Contracten
Nee, dat is niet mogelijk. De kamer is namelijk bezet tot de start van jouw huurcontract.
Sleuteluitgifte
Ja, dat kan. Stuur de gegevens van de buddy via het contactformulier en geef daarbij aan dat je diegene machtigt om jouw sleutels op te halen. Let op: de buddy moet een eigen paspoort of ID meenemen. Check deze informatie in je Invitation picking up keys-mail.
Kantoor Wal 2, 5611GG, Eindhoven. Check je mail: Invitation mail.
Eindafrekeningen
De eindafrekening ontvang je binnen 8 weken na einddatum van het contract.
Krijg je geld terug en hebben we jouw rekeningnummer? Dan ontvang je het bedrag na ontvangst van de eindafrekening binnen 2 weken op je bankrekening.
Hebben we je rekeningnummer niet? Check je Confirmation of termination mail voor alle informatie.
Overig
Nee, dat kan niet.
Andere meubels van ons krijgen is niet mogelijk. Je mag zelf wel voor meubels zorgen, maar Vestide verzorgt niet voor opslag van de oude meubels. Houdt hierbij rekening dat voordat je de je de kamer verlaat dat je de meubels terug moet plaatsen.
Je ontvangt een accepte-mail. In die mail is een betaalknop, waardoor je de betaling online kan overmaken.
Dat is aanwezig. Je hoeft alleen je router daarop aan te sluiten.
Dat kan niet. Onze kamers zijn bezet tot het begin van jouw huurcontract.
SPACE-S
Voor zowel zelfstandige en onzelfstandige kamers geldt dat je bij aanvang voltijd student moet zijn. Ben je gestopt met studeren of afgestudeerd? Dan mag je er blijven wonen.
Bij zelfstandige kamers word je gekozen door Workspace Samen Leven.
Zij leveren ons een kandidatenlijst aan.
Wij nemen contact op met 1e kandidaat en checken dan de benodigde documenten.
Na goedkeuring maken wij het huurcontract op.
De woning is dan van jou!
Bij onzelfstandige kamers wordt je gekozen door de huidige groep. Doorverhuizen is niet mogelijk.
1. Wij sturen de huisoudste de beschikbaarheidsdatum van de woning.
2. Het huis houdt een kijkavond en bepaalt de rangschikking.
3. Zij sturen ons de kandidatenlijst.
4. Wij nemen contact op met 1e kandidaat en checken dan de benodigde documenten.
5. Na goedkeuring maken wij het huurcontract op.
6. De woning is dan van jou!
Bij zelfstandige kamers moeten de opzeggingen worden gedaan via www.spaces.nl. Komt de opzegging direct bij ons binnen? Dan mogen wij deze niet verwerken. Let op: de opzegtermijn is 1,5 maand.
Bij onzelfstandige kamers moeten de opzeggingen wel direct bij ons worden gedaan. Let op: de opzegtermijn is 1 maand.
VEELGESTELDE VRAGEN ROOKMELDERS
Rookmelders in je huis kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller je een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis op een veilige manier te ontvluchten. Rookmelders zorgen dus voor een veilige leefomgeving.
Je krijgt een rookmelder als je er nog geen hebt. Je betaalt hier niets voor.
Het plaatsen van rookmelders doen we vanaf juli 2022. Dit gebeurt in de woningen die gebouwd zijn vóór 2004. Je krijgt hier bericht over van de aannemer die het gaat uitvoeren.
In totaal moeten we zo’n 52.000 rookmelders ophangen in ongeveer 26.000 woningen. Het is een te grote klus om dit voor 1 juli 2022 klaar te hebben. Het is lastig om aan genoeg rookmelders en medewerkers te komen. Wij doen er daarom langer over. We verwachten bezig te zijn tot begin 2023.
We plaatsen optische rookmelders, deze werkt op infrarood. De overheid schrijft dit type voor. We kiezen voor rookmelders met een batterij die minimaal 10 jaar meegaat. De batterij kan niet uit de rookmelder gehaald worden. Na 10 jaar worden de rookmelders door ons vervangen. Onze rookmelders voldoen aan de wettelijke normen (NEN-EN 14604).
Nee, we betalen deze niet. Je kunt beter wachten tot wij een rookmelder komen ophangen. Dit is gratis voor jou. Ook weet je dan zeker dat je een veilige rookmelder hebt die aan de wettelijke normen voldoet (NEN-EN 14604).
Ja, wij komen dan toch een rookmelder ophangen. Onze rookmelders voldoen aan de wettelijke normen (NEN-EN 14604). Zo weten we zeker dat jij veilig woont. De oude rookmelder laten wij hangen, zodat we het plafond niet beschadigen. Je mag deze zelf verwijderen.
De batterij in de rookmelder gaat minimaal 10 jaar mee. Wij vervangen deze weer op tijd. Je zorgt er zelf voor dat de rookmelder goed blijft:
test de rookmelder twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd. Je test de rookmelder door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat.
stof de rookmelder regelmatig af met een licht vochtige doek.
maak de gaten in de rookmelder regelmatig schoon met het voetje van de stofzuiger.
Dit beslist je verzekeraar. We verwachten niet dat verzekeraars na 1 juli 2022 een andere premie vragen of een ander of geen schadebedrag zullen uitbetalen. Bij ons zijn nog geen verzekeraars bekend die hun voorwaarden aangepast hebben. Je kunt contact opnemen met je verzekeraar om hier informatie over te krijgen.
Nee, dat zijn wij niet. Een rookmelder is een hulpmiddel om je te waarschuwen bij brand. Een rookmelder kan een brand niet voorkomen, maar er wel voor zorgen dat je meer tijd hebt om veilig je huis uit te komen.
VRAGEN OVER DE ROOKMELDER ZELF
Test de rookmelder twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd. Je test de rookmelder door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat. Hoor je niets? Maak de rookmelder schoon en herhaal de test. Doet de rookmelder het dan nog niet? Neem dan contact op met Woonbedrijf of Vestide.
Stof de rookmelder regelmatig af met een licht vochtige doek.
Maak de gaten in de rookmelder regelmatig schoon met het voetje van de stofzuiger.
Gaat de rookmelder af? Controleer dan altijd eerst of er brand is!
Maar soms kan een rookmelder alarm geven terwijl er geen brand is.
Dat kan een spontaan alarm zijn, dat vanzelf stopt na 5 tot 20 seconden. Het is meestal een teken dat de rookmelder vervuild is. Maak de melder in dat geval schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een licht vochtig doekje langs.
Helpt dit schoonmaken niet en gaat de rookmelder nog steeds af? Of geeft de rookmelder af en toe een kort piepje? Lees hieronder wat je zelf kunt doen:
Is de rookmelder aangesloten op het stroomnet?
Deze rookmelders hangen in een woning die gebouwd is vanaf 2004.
Controleer de meterkast. Misschien is er een groep uitgevallen. Is dit het geval? Controleer met de stekkerproef of de oorzaak in een apparaat zit of in de elektrische installatie. Is er een probleem in de meterkast? Meld dit dan bij ons via reparatie aanvragen of bel naar 040 297 93 80. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar je toe.
Is er geen probleem in de meterkast?
Dan kan de is de ‘back-up’-batterij leeg zijn. Deze ‘back-up’-batterij is een 9 Volt-batterij. Deze zorgt dat de rookmelder blijft werken tijdens stroomuitval. Vervang zo snel mogelijk de batterij in de rookmelder. Let op: schakel eerst de stroom uit, en pas weer aan als de rookmelder terug op de bodemplaat gezet is.
Werkt je rookmelder op een batterij?
Deze hangen straks (vanaf 2022) in woningen die vóór 2004 zijn gebouwd.
Vanaf 2022 worden in alle woningen die zijn gebouwd vóór 2004 rookmelders geplaatst met een 10-jaars batterij. Deze batterij gaat minimaal10 jaar mee en kan niet worden vervangen. Na ongeveer 10 jaar komen wij bij je langs om de rookmelder te vervangen. Geeft deze rookmelder een alarm terwijl er niets aan de hand is? Meld dit dan bij ons: vraag een reparatie aan of bel naar 040 297 93 80. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar je toe.
Rookmelders zijn zo ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken.
Maar ga je vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen? Dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken. Zo kan er ook geen vet en stof in komen, dus blijft de rookmelder schoon.
Vergeet niet om de rookmelder weer vrij te maken als je klaar bent!
Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn er speciale hulpmiddelen te koop die bij brand waarschuwen. Deze hulpmiddelen detecteren zelf geen rook, maar worden draadloos verbonden met een rookmelder.
Zo is er een trilplaat die onder het kussen gelegd kan worden. Geeft de rookmelder alarm, dan gaat de trilplaat hard trillen en waarschuwt op die manier dat er brand is.
Ook is er een flitslamp die, als de rookmelder alarm geeft, met felle lichtsignalen waarschuwt dat er brand is.
Neem voor deze voorzieningen contact op met je zorgverzekering.