Logo Vestide - Wonen voor studenten
Vind hier je kamer

NL

/

EN

Huurprijs

Natuurlijk houden we je huurprijs zo laag mogelijk. Maar waar betaal je eigenlijk voor? Dat leggen we je hier uit.

KALE HUUR/ NETTO HUUR

De kale huur of netto huur betaal je voor je kamer of studio en de gemeenschappelijke ruimtes. De ruimte en ‘de stenen’ dus.

HOE BEPALEN WE JE KALE HUURPRIJS?

De prijs hangt af van een aantal zaken. Onder meer:

  • De grootte van je kamer of studio;

  • De voorzieningen in je eigen kamer of studio;

  • De gedeelde ruimtes en voorzieningen daarin;

  • De locatie.

We berekenen je huurprijs volgens het stelsel van WoningWaardering dat de Huurcommissie heeft opgesteld. De Huurcommissie geeft daarbij de maximaal redelijke kale huurprijs aan die bij je woning of kamer past. Wil je dat zelf eens narekenen? Doe dan de Huurprijscheck.

Alle kamers en studio’s van Vestide hebben een kale huurprijs die ruim onder dit maximum van de huurcommissie ligt.

JAARLIJKSE HUURVERHOGING

Elk jaar mogen we de kale huurprijs verhogen, zodat we bijvoorbeeld het onderhoud kunnen blijven betalen. De overheid bepaalt de maximale huurverhoging. Die is in 2023 3,1% voor sociale huurwoningen. We houden de huurverhoging elk jaar zo laag mogelijk, namelijk 2,9% in 2023. Hieronder lees je er meer over.

Woon ik in een sociale huurwoning?

In de Woningwet staat dat alle woningcorporaties hun woningen moeten verdelen in 2 soorten:

sociaal bezit. Deze woningen hebben bij het ingaan van het huurcontract een huurprijs van maximaal €808,06 (prijspeil 2023).

niet-sociaal bezit. Deze woningen hebben bij het ingaan van het huurcontract een huurprijs van meer dan €808,06 (prijspeil 2023). Hieronder valt ook ander bezit dan woningen. Zoals bedrijfspanden, garages en parkeerplaatsen.

Of een woning valt onder sociaal bezit, wordt dus bepaald door de huurprijs. Voor niet-sociale huurwoningen en ander bezit mogen wij een hogere huurverhoging vragen dan voor sociale huurwoningen.

Waarom verhogen wij de huur van sociale huurwoningen met 2,9%?

In 2023 mogen we van de overheid de huur verhogen met 3,1%. Wij hebben besloten om een lager percentage te vragen.

Ondanks dat alles duurder wordt, hebben wij toch besloten om de huren te verhogen. Ook wij hebben te maken met stijgende kosten, bijvoorbeeld van materialen voor het onderhoud van onze woningen. Het woningtekort in deze regio is hoog. Dat betekent dat we veel woningen moeten bouwen.. Ook moeten we onze woningen de komende jaren duurzamer maken.

Woningen met een huurprijs die door de huurverhoging boven de €808,06 (prijspeil 2023) uitkomt, blijven woningen in sociaal bezit. Ook zij krijgen een huurverhoging van 2,9%.

Waarom verhogen wij de huur van sommige woningen niet?

Woningen met een huurprijs boven de streefhuur, betalen geen huurverhoging. Wij vinden dat deze woningen een passende huurprijs hebben. Bij Vestide hebben we geen woningen die een huurprijs hebben boven de streefhuur.

Waarom hebben bergingen en parkeerplaatsen een huurverhoging van 4,1% en niet van 2,9%?

Onze belangrijkste taak is het verhuren van sociale woningen, niet van garages, bergingen of parkeerplaatsen. Deze vallen niet onder de categorie ‘sociale huurwoningen’. Daarom kiezen wij ervoor om de huur van een losse parkeerplaats, berging of garage meer te laten stijgen. Dus met 4,1%.

Een berging of parkeerplaats die gekoppeld is aan een woning, krijgt dezelfde huurverhoging als de woning. Als dat een sociale huurwoning is 2,9%. Als dat een niet-sociale huurwoning is 4,1%. We noemen dat ‘woningvolgend’.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Je kunt huurtoeslag aanvragen als je huur niet hoger is dan €808,06 (prijspeil 2023). Er wordt ook gekeken naar je inkomen. Ben je tussen de 18 en 23 jaar? Dan mag je huur niet hoger zijn dan €452,20. Op www.belastingdienst.nl vind je meer informatie.

Ik kan mijn huur niet meer betalen. Wat moet ik doen?

Het kan gebeuren dat het financieel even tegenzit. Bijvoorbeeld door de hoge energieprijzen. Neem zo snel mogelijk contact met ons op als je de huur niet kunt betalen. Wij kijken dan samen met jou naar je situatie en wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een betalingsregeling. Wacht niet te lang, hoe sneller we het weten, hoe sneller we iets voor je kunnen betekenen. Kijk hier voor meer informatie op de pagina huurachterstand of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek in onze Woonwinkel via 040 297 93 80.

Ik wil bezwaar maken tegen de huurverhoging. Hoe kan ik dit doen?

Stuur daarvoor een mail via het contactformulier op www.vestide.nl. Of stuur een brief naar Vestide, Postbus 280, 5600 AG, Eindhoven. In de mail of brief geef je aan waarom je bezwaar maakt tegen de huurverhoging. Je bezwaar moet op zijn laatst op 30 juni 2023 bij ons binnen zijn. Let op: voor het maken van bezwaar betaal je kosten aan de huurcommissie.

‘Gebreken aan je woning’ is geen reden voor bezwaar bij de Huurcommissie. Het heeft dus geen zin om met deze reden bewaar te maken tegen de huurverhoging. Op de website van de Rijksoverheid zie je in welke gevallen je bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging.

Tegen de huurverhoging van een vrije sectorwoning, garage, berging of parkeerplaats kun je alleen bezwaar maken als de huurverhoging hoger is dan het percentage dat de overheid heeft vastgesteld. Omdat wij ons aan dat percentage houden, is bezwaar maken niet mogelijk.

Kom ik in aanmerking voor een éénmalige huurverlaging in 2023?

Bewoners van een sociale huurwoning met een laag inkomen in 2021, kunnen in 2023 een eenmalige huurverlaging krijgen. Je huurprijs moet dan niet hoger zijn dan €808,06 (prijspeil 2023). Jouw inkomen van 2021 mag maximaal 120% van het minimumloon zijn. Als je hiervoor in aanmerking komt, krijg je van ons begin mei een brief. Krijg je in 2023 een huurverlaging? Dan verhogen wij de huur niet per 1 juli 2023.

Heb je geen bericht van ons gehad dat je in aanmerking komt voor huurverlaging, maar denk je dat je er wel recht op hebt? Dan kun je het zelf aanvragen. Op deze pagina lees je hoe je dat doet.

Meer informatie over de eenmalige huurverlaging 2023 lees je op deze pagina of op de website van de Woonbond.

SERVICEKOSTEN EN HUURPRIJS

Naast de kale huur betaal je servicekosten voor een aantal diensten. Bijvoorbeeld voor het wassen van de ramen, voor je internetverbinding en soms voor water, gas en energie.

Maandelijks betaal je een voorschot. Daarna berekenen we per kalenderjaar hoeveel kosten we echt hebben gemaakt. Hiervan krijg je elk jaar vóór 1 juli bericht van ons. Was je voorschot lager dan de gemaakte kosten? Dan betaal je het verschil alsnog aan ons. En als je meer hebt betaald, dan krijg je het verschil natuurlijk gewoon terug.

We maken ook meteen een berekening van je voorschot voor de servicekosten voor het komende jaar.

Alles over servicekosten

ALL-IN HUURPRIJS VOOR GEMEUBILEERDE WOONRUIMTE

Voor een deel van de woonruimtes werken we met een all-in huurprijs. Dat zijn de gemeubileerde kamers en studio’s.

Het woord ‘all-in’ zegt het eigenlijk al: alles zit in deze huurprijs: de woning zelf, het onderhoud, gas, water en elektra, internet en televisie, de meubels en de inboedel. Je krijgt hiervan geen afrekening.

Er zijn twee uitzonderingen:

  • Soms betaal je wel apart voor het gebruik van de wasmachines;

  • Als jij een contract hebt zonder een vaste einddatum, krijg je wel elk jaar een afrekening van de servicekosten.

PARKEERPLAATSEN

We hebben niet zoveel parkeerplaatsen en garages voor studenten. Maar bij sommigen wooncomplexen hebben we ze. Als je in zo’n wooncomplex woont en kan aantonen dat je in het bezit bent van een auto, dan kan je zo’n plaats huren, tegen een betaalbaar tarief per maand.

Logo Vestide

Over ons

Openingstijden

Woonwinkel: werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Telefonisch: werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Bij spoed 24/7 bereikbaar.